Уз огњиште

Поштовани посетиоци,

У прошлости су наши преци обележавали нови почетак живота једне породице првим ложењем ватре у огњишту. Веровали су у снагу овог централног и најстаријег дела куће и зато ватру у њему никада нису гасили. Гашењем огњишта, угасила би се и породица. У животу наших предака овај породични олтар представљао је склониште и уточиште око којег се одвијао највећи део породичног живота.

Ognjiste

Уз огњиште су се рађали и одрастали, славили, веселили се и оплакивали своје најмилије. Уз пламен ватре су стрепели за своје војнике и наздрављали ракијом њихов повратак. На троношкама својих дедова слушали су приче о прошлости, народној традицији и обичајима.

У легендама, народној традицији и обичајима живи дух наших предака. Народ који их чува, увек излази као победник у тешким временима, јер је његов корен дубок и јак.

Да би наша будућност била светла, не смемо заборавити јунаке који су животе дали за нашу слободу. Посебно се морамо присетити предака, који су недужно страдали из идеолошких разлога, и хероја који су будућим поколењима подарили веру, наду и снове о слободи.

Поштовани посетиоци, овај сајт представља савремено „огњиште“ где ћемо се заједно подсетити народне традиције и поменути све наше заборављене јунаке који су животе дали за слободу нашег народа.